Ar kada nors pagalvojote, kad per didelis kūno svoris reiškia nepagarbą ir nemeilę savo kūnui?
Visi mes skubame, rūpinamės studijomis, darbu, tėvais, vaikais, draugais, savo gyvenamuoju būstu, drabužiais, automobiliais, net nesusimąstydami, kad iš tikrųjų pagrindinė ir svarbiausia buveinė yra mūsų kūnas, kuriuo ir derėtų rūpintis pirmiausia ir kuo nuoširdžiau.
Ką reiškia sveikai maitintis, turint antsvorį?
Pirmiausia – tai atsisakyti šlamšto (saldumynų, bandelių, pyragų), t.y. gaminių iš aukščiausios rūšies miltų ir cukraus. Šia nuostata paremtos visos sveikos mitybos rekomendacijos. Toliau seka kramtymas. Jei kiekvieną kąsnį prieš nurydami kramtysime 30-60 ar 90 kartų, tai paprasčiausiai nespėsime persivalgyti. Turbūt atkreipėte dėmesį, kad kai esame labai alkani ir maistą tiesiog ryjame beveik nekramtę, vieną minutę dar galime jaustis labai alkani, o kitą – jau persivalgę, nes sotumo jausmas ateina vėliau.
Labai svarbu ir teisingas vandens vartojimas
Gerti vandenį reikia prieš kiekvieną didesnį valgymą, ypač pusryčius, pietus ir, žinoma, kai esame ištroškę. Bet nebereikia daug vandens gerti vakare, ypač 3 – 4 valandas prieš miegą. Stiklinė ar dvi vandens, išgerto prieš valgį, padės sumažinti suvalgomo maisto kiekį, bet tik trumpam, jei valgiui rinksitės didelio glikeminio krūvio maistą.
Didelio glikeminio krūvio produktai – toks maistas, kurio suvalgius staiga padidėja gliukozės kiekis kraujyje. Tuomet organizmas turi greit padidinti insulino, kuris padeda grąžinti normalų gliukozės kiekį kraujyje, o giukozės perteklius, nesunaudotas raumenų ir kitų organų darbui, niekur nedingsta. Jis panaudojamas mums nereikalingų riebalų gamybai ir ,,sandėliuojamas“ čia pat – mūsų kūne. Todėl patarčiau rinktis mažo glikeminio krūvio produktus, kurie nesukelia staigaus gliukozės kiekio kraujyje padidėjimo, ilgesnį laiką išlaiko jį stabilų ir todėl mes ilgiau jaučiamės sotūs.
Didelio glikeminio krūvio produktai – mano jau minėtas šlamštas (saldumynai, bandelės, pyragai ir t.t.), o mažo glikeminio krūvio maistas – viso (pilno) grūdo košės, tokios kaip avižų, grikių, miežių. Pilno grūdo ryžiai (rudieji, laukiniai) taip pat daug mažesnio glikeminio krūvio nei baltieji poliruoti. Kalbant apie vaisius, reikia pasakyti, kad bananai ir vynuogės yra labai didelio glikeminio krūvio, kriaušės ir arbūzai – kur kas mažesnio, o uogos (gervuogės, mėlynės, avietės, braškės) – mažiausio. Jei labai norite banano, rinkitė apyžalį, ne visai prinokusį – toks bus mažesnio glikeminio krūvio. Įdomu tai, kad glikeminis krūvis priklauso ne tik nuo pradinio produkto savybių, bet ir nuo pagaminimo būdo: nepervirti makaronai yra mažesnio glikeminio krūvio nei iš tų pačių miltų iškepta duona!
Tai bendri patarimai, labai svarbūs ir reikalingi visiems, o visa kita – labai individualu. Turbūt todėl prirašyta tiek daug staipsnių ir knygų šia tema, sukurta šimtai dietų. Nepatarčiau laikytis vienos ypač griežtos dietos ilgesnį laiką, nes tokios dietos paprastai būna labai vienpusiškos ir padeda pasiekti tik labai trumpalaikių rezultatų. Kur kas svarbiau įsiklausyti į savo organizmą ir, laikantis mano minėtų bendrų patarimų, neskubant siekti ilgalaikio tikslo – stabilaus, bet ne per didelio kūno svorio. Todėl dar viena svarbi taisyklė: nesistenkite numesti iš karto daug svorio, nes organizmas ir oda prie mažesnio svorio turi prisitaikyti palaipsniui.
Jei laikysitės šių paprastų taisyklių, antsvoris tikrai pradės ,,tirpti“. Net jei tai bus tik 0,5 ar 1 kg per mėnesį, per metus neteksite jau visų 6 ar 12 kg, o svarbiausia, per tą laiką jūs išmoksite valgyti, mėgautis maistu ir nestorėti. Linkiu sėkmės ir nepamiršti laikytis šių patarimų visą savo gyvenimą.
Gydytoja kardiologė Audronė Grigalevičienė