Skaitytojams gali būti įdomu, kodėl apie cukrinio diabeto gydymą maistu (dieta) rašo ne dietologė, net ne gydytoja endokrinologė, o gydytoja kardiologė. Nustebsite, bet atsakymas paprastas: cukrinis diabetas (CD) pažeidžia visas smulkias kraujagysles. O juk visiems suprantama, kad kraujagyslių gydymas – kardiologo reikalas.
Cukrinio diabeto gydymas maistu
Aterosklerozė – uždegiminė liga, o jos progresavimą labai pagreitina CD, nes ši klastinga liga, kaip jau minėta aukščiau, pažeidžia smulkias kraujagysles, sukeldama jų uždegimą, o prie pažeistų arterijų sienelių sparčiau ,,limpa“ ir cholesterolis, siaurindamas spindį ir sumažindamas jų lankstumą.
Taigi, aš dažnai būnu pirma gydytoja, kuri ligoniui pasako, kad trinka angliavandenių apykaita ar jau yra CD pradžia, nes kai šią ligą nustato gydytojas endokrinologas, esant gliukozės kiekiui kraujyje virš 7,5 mmol/l, visos kraujagyslės jau būna pažeistos.
“Taigi, aš dažnai būnu pirma gydytoja, kuri ligoniui pasako, kad trinka angliavandenių apykaita ar jau yra CD pradžia, nes kai šią ligą nustato gydytojas endokrinologas, esant gliukozės kiekiui kraujyje virš 7,5 mmol/l, visos kraujagyslės jau būna pažeistos.” Kardiolog Audronė Grigalevičienė
Svarbiausi mitybos principai sergant cukriniu diabetu ar dar tik esant angliavandenių apykaitos sutrikimui
Ligoniams, sergantiems CD ar esant tik pirmiesiems jo požymiams, labai svarbu paaiškinti, kad 99% šios klastingos ligos gydymo sėkmės priklauso tik nuo paties ligonio, tai yra jo mitybos. Reikia pripažinti, jog pats žmogus gydosi ar nuodijasi maistu ir turi aiškiai suvokti, kad žalos, kurią jis padarys neteisingai. Todėl svarbu:
- Valgyti ne rečiau kaip kas 3-4 val., tai yra 4-6 kartus per dieną;
- Stengtis išlaikyti kuo pastovesnį cukraus (gliukozės) kiekį kraujyje – tai yra nevalgyti ,,šlamšto“ (didelio glikeminio krūvio produktų – gaminių iš aukščiausios rūšies miltų, poliruotų ryžių,cukraus), rinktis mažesnio ar mažo glikeminio krūvio produktus, tokius kaip viso grūdo košės ar duona, dauguma daržovių. Kalbant apie vaisius, reikia pasakyti, kad bananai ir vynuogės yra labai didelio glikeminio krūvio, kriaušės ir arbūzai – mažesnio, o uogos (gervuogės, mėlynės, avietės, braškės) – mažiausio. Jei labai norite banano, rinkitės apyžalį, ne visai prinokusį – toks bus mažesnio glikeminio krūvio. Įdomu tai, kad glikeminis krūvis priklauso ne tik nuo pradinio produkto savybių, bet ir nuo pagaminimo būdo: nepervirti makaronai yra mažesnio glikeminio krūvio nei iš tų pačių miltų iškepta duona;
- Neskubėti valgyti, labai gerai sukramtyti kiekvieną kąsnį prieš nuryjant (30-60-90 kartų), nes burnoje yra labai daug angliavandenius virškinančių fermentų, kurie palengvina virškinimo sistemos darbą ir net gali sunaikinti su maistu patekusį užkratą čia pat – burnoje. Greit valgant suvalgoma per daug maisto dar ir todėl, kad sotumo jausmas ateina vėliau, tai yra tuomet, kai jau būnam persivalgę.
- Gerti pakankamai (bet ne per daug) vandens, geriausia – prieš didesnius valgymus (jei nevalgoma sriuba), nes tai leidžia sumažinti suvartojamo maisto kiekį ir numesti nereikalingo svorio. Tai ypač aktualu nutukusiems ar antsvorį turintiems žmonėms, kurių dauguma, laikui bėgant, ir suserga antro tipo CD.
Visa kita – labai individualu. Nors šie bendrieji patarimai yra vertingi, jie pilnai nepakeis gydytojo konsultacijos. Maisto kiekis turi būti suderintas su CD gydyti skiriamų vaistų dozėmis ir fiziniu krūviu. Tai ypač svarbu, norint išlaikyti kuo stabilesnį konkrečiam žmogui naudingiausią cukraus (gliukozės) kiekį kraujyje. Bet kurio vieno iš šių 3 komponentų didesnis pokytis, nekeičiant ar neteisingai keičiant kitus 2, gali sukelti rimtas ir nepageidaujamas pasėkmes, todėl prieš imantis didesnių pokyčių, būtina pasitarti su gydytoju dėl CD gydymo korekcijos.
Gydytoja kardiologė Audronė Grigalevičienė