Tarptautinių mokslo publikacijų apžvalga, 2018 m. kovas - Paliesiaus fizinio krūvio klinika - individualios programos be vaistų!

Tarptautinių mokslo publikacijų apžvalga, 2018 m. kovas

2018 m. Europos kardiologų  ir Europos hipertenzijos draugijų (EKD ir EHD) rekomendacijose (gairėse) nurodoma, kad tikslinis –  siektinas arterinis kraujo spaudimas pacientams iki 65 metų amžiaus ir vartojantiems hipotenzinius vaistus, yra: sistolinis (viršutinis) 120-130 mmHg, o diastolinis (apatinis) < 80 mmHg, tuo tarpu vyresniems – sistolinis 130-140 mmHg. Žodžiu, pirmą kartą nurodomos sistolinio arterinio kraujo spaudimo ribos, o ne viena aukščiausia rekomenduojama reikšmė.

Analizuojant ONTARGET ir TRANSCENT tyrimus, nustatyta, kad mažiausia kardiovaskulinė rizika –  kai diastolinis kraujo spaudimas buvo tarp 70 ir 80 mmHg. Diastolinis kraujo spaudimas >80 mmHg susijęs su didesne insulto ir hospitalizacijos dėl lėtinio širdies nepakankamumo, o diastolinis kraujo spaudimas > 90 mmHg – miokardo infarkto rizika. Diastolinis kraujo spaudimas < 70 mmHg buvo susujęs su didesne miokardo infarkto, hospitalizacijos dėl širdies nepakankamu-  mo ir mirties dėl visų priežasčių rizika, tačiau nepastebėta insulto ir kardiovaskulinės mirties rizikos padidėjimo, lyginant su diastoliniu kraujo spaudimu 70-80 mmHg ribose. Šie duomenys rodo, kad net pasiekus optimalų sistolinį kraujo spaudimą, rizikai įtaką daro per žemas ar per aukštas diastolinis kraujo spaudimas.

Padidėjęs arterinis kraujo spaudimas ir demencija. Sistolinis (bet ne diastolinis) kraujo spaudimas virš 130 mmHg penkiasdešimtmečiams (bet ne šešiasdešimtmečiams ar septyniasdešimtmečiams) buvo susijęs su demencijos rizika žmonėms, nesergantiems širdies ir kraujagyslių ligomis. Dar daugiau, kuo ilgesnis arterinės hipertenzijos stažas 45-61 metų ligoniams, tuo didesnė demencijos rizika, lyginant su žmonėmis, kurių arterinis kraujo spaudimas normalus ar yra tik nedidelis arterinės hipertenzijos stažas. Taigi, penkiasdešimtmečiams net arterinis kraujo spaudimas 130-140 mmHg susijęs su didesne demencijos rizika.

SUMMIT studijos duomenimis arterine hipertenzija ir obstrukcine plaučių liga sergantiems ligoniams, ypač rūkoriams mirštamumas dėl visų priežasčių didėja, esant sistoliniam kraujo spaudimui >140 mmHg ar diastoliniam kraujo spaudimui >90 mmHg, arba jei pulsas >80 kartų per minutę, ar pulsinis spaudimas >60 mmHg.

HYVET studijos duomenimis ortostatinė hipotenzija susijusi su didesne demencijos rizika ir greitesniu kognityvinės funkcijos blogėjimu.

Literatūra:

  1. WheltonPK, CareyRM, AronowWS, CaseyDEJr, CollinsKJ, DennisonHimmelfarbC, DePalmaSM, GiddingS, JamersonKA,
    JonesDW, MacLaughlinEJ, MuntnerP, OvbiageleB, SmithSCJr, SpencerCC, StaffordRS, TalerSJ, ThomasRJ, Williams KASr, Williamson JD, WrightJTJr.2017ACC/AHA/AAPA/ABC/ACPM/AGS/APhA/ASH/ASPC/NMA/PCNA Guideline for the Prevention, Detection, Evaluation, and Management of High Blood Pressure in Adults: A Report of the American College of Cardiology/American Heart Association Task Force on Clinical Practice Guidelines. J Am Coll Cardiol 2018;71:e127–e248.
  2. Lüscher TF.What is a normal blood pressure? Eur Heart J 2018;39:2233-2240
  3. Williams B, Mancia G, Spiering W, Agabiti Rosei E, Azizi M, Burnier M, Clement DL, Coca A, de Simone G, Dominiczak A, Kahan T, Mahfoud F, Redon J, Ruilope L, Zanchetti A, Kerins M, Kjeldsen SE, Kreutz R, Laurent S, Lip GYH, McManus R, Narkiewicz K, Ruschitzka F, Schmieder RE, Shlyakhto E, Tsioufis C, Aboyans V, Desormais I. 2018 ESC/ESH Guidelines for the management of arterial hypertension. Eur HeartJ2018;39:3021-3104.
  4. BöhmM, Schumacher, TeoKK, LonnE, MahfoudF, MannJFE, ManciaG, RedonJ, SchmeiderR, WeberM, Sliwa K, WilliamsB, YusufS.Achieved diastolic blood pressure and pulse pressure at target systolic blood pressure (120–140 mmHg) and cardiovascular outcomes in high-risk patients: results from ONTARGET and TRANSCEND trials. Eur Heart J2018;39:3105–3114.
  5. AbellJG, KivimäkiM, DugravotA, TabakAG, Fayosse A, ShipleyM, Sabia, Singh-ManouxA.Association between systolic blood pressure and dementia in the Whitehall II cohort study: role of age, duration, and threshold used to define hypertension. Eur Heart J2018;39:3119–3125.
  6. DienerHC.Preventing dementia beyond treating hypertension. Eur Heart J2018;39:3126–3127.
  7. ByrdJB, NewbyDE, AndersonJA, CalverleyPMA, CelliBR, CowansNJ, CrimC, MartinezFJ, Vestb, Yates, BrookRD; SUMMIT Investigators. Blood pressure, heart rate, and mortality in chronic obstructive pulmonary disease: the SUMMIT trial. Eur Heart J2018;39:3128–3134.
  8. PetersR, AnsteyKJ, BoothA, BeckettN, WarwickJ, AntikainenR, RockwoodK, PetersJ, BulpitCJ.Orthostatic hypotension and symptomatic subclinical orthostatic hypotension increase risk of cognitive impairment: an integrated evidence review and analysis of a large older adult hypertensive cohort. Eur Heart J2018;39:3135–3143.

Parengė gydytoja kardiologė Audronė Grigalevičienė


Atvykite į „Paliesiaus fizinio krūvio terapijos kliniką“ ir ženkite reikšmingą žingsnį kokybiškesnio gyvenimo link!

Paskambinkite telefonu +370 600 37 279 arba užpildykite užklausos formą:

Kreipkitės dabar gydytojo konsultacijai.